Предложението за въвеждането на категория В+ ще засегне всички модели над 1800 кг

...
Предложението за въвеждането на категория В+ ще засегне всички модели над 1800 кг
Коментари Харесай

Обсъждат специални шофьорски книжки за джипове, но и за коли на ток

Предложението за въвеждането на категория В+ ще засегне всички модели над 1800 кг
Идеята е на шефката на транспортната комисия на Екологичен потенциал Карима Дели

Сред предложенията са точки за целия Европейски Съюз и таван от 130 км/ч за автомагистралите в Европа

Ако Европа вкара нови специфични шофьорски книжки за джипове, то такива би трябвало да се изискват и за по-голямата част от електрическите коли.

Френската евродепутатка Карима Дели, която е и ръководител на транспортната комисия към Европарламента, разбуни шофьорските духове с внасянето на предложение за въвеждане на специфичен лиценз В+ за водачите на огромни коли, тежащи над 1800 кг. Това автоматизирано значи, че в “тежката ” категория ще попаднат и най-малко 2/3 от колите на ток.

Една кола през днешния ден тежи приблизително 1,4 тона. Чисто електрическите транспортни средства, въпреки това, тежат приблизително 1,9 тона, като единствено батерията може да доближи до 750 кг.

Според депутатката от една от водещите “зелени ” партии огромните SUV модели освен употребяват повече гориво, само че и заемат повече място. Сблъсъкът със SUV също би довел до доста по-тежки наранявания, в сравнение с при по-леките коли. Всичко това може да се прочете в проектодоклада на Дели. Тя управлява Европейския парламент по промяната на разпоредбите на Европейски Съюз за шофьорските книжки. Миналата пролет Европейската комисия показа предложение за модернизиране на директивата за европейската шофьорска брошура. Сега зависи от Европейския парламент и от страните - членки на Европейски Съюз, да договорят окончателните европейски правила.

Според французойката шофьорска брошура B, която сега се изисква за ръководство на леки и лекотоварни коли, не е напълно подобаваща за най-тежките леки коли. Вместо това зелената депутатка желае да се вкара шофьорска брошура B+ за леки и лекотоварни коли с тегло над 1800 кила. Шофьорите обаче ще могат да я получат единствено след двегодишен изпитателен период с естествена шофьорска брошура B.

Минималната възраст за получаване на шофьорска книжка за SUV трябва да бъде 21 години съгласно нейното предложение.

Това значи, че водачите на известни тежки джипове като Audi Q7, Volvo XC90, Mercedes G-Class или BMW X5 ще би трябвало да имат приспособена шофьорска брошура. Но защото предлагането не се отнася до съответна форма на структурата на автомобила, а визира единствено тежестта, по-голямата част от водачите на електрически коли също ще би трябвало да се снабдят с тази специфична шофьорска брошура. Ограничението от 1,8 тона изключва единствено електрическите автомобили от по-малкия сегмент.

Представителката на партията Europe Ecologie Les Verts не стопира дотук. Предлага се също по този начин оптималната скорост от 90 км/ч за начинаещи водачи и брошура с точки за целия Европейски Съюз. Освен това шофирането със скорост над 130 км/ч да бъде неразрешено на всички места в Европа. Възможните спомагателни ограничения ще бъдат в допълнение към авансово оповестените промени за шофьорските книжки в Европейски Съюз.

Въпреки че повече от половината от всички нови коли, продадени в Европейския съюз, са SUV, тези модели са обект на рецензии от известно време. Критиците постоянно ги считат за антисоциални коли, които заради спомагателното си тегло и височина подсигуряват, че при положение на злополука жертвите нормално седят в другите коли. Освен това

SUV колите не са добре пристигнали в доста градове заради техния размер и тегло и тъй като биха били по-опасни за уязвимите участници в придвижването, като да вземем за пример велосипедистите.

През идващите седмици в Екологичен потенциал ще се обсъдят и други хрумвания за промяна на шофьорските книжки, като да вземем за пример книжките на водачите над 60-годишна възраст да се възобновяват на всеки 7 година, а не на 10. Законодателният развой към момента е в начален етап и надали всички оферти за забрани и останалите хрумвания ще останат в законопроекта.

За 40 години автомобилите са станали два пъти по-тежки

През годините колите от ден на ден се “тъпчат ” с технологии, като се стартира от инфоразвлекателната система и се стигне до голям брой системи за дейна и пасивна сигурност. Всички тези съвременни и ненапълно потребни джаджи доведоха до увеличение на размера и тежестта на актуалните коли.

Mercedes 190 от 1982 година, предходник на сегашната C-класа с 4,42 метра дължина, е с тегло, според от равнището на съоръжение, сред 1080 и 1300 кг. 41 години по-късно сегашният Mercedes C-Class доближава 4,75 метра дължина и в plug-in версията тежи повече от 2 тона. Повече от първата S-класа, която се доближаваше до тези 2 тона.

Увеличаването на тежестта на колите е проблем, който визира други, още по-важни въпроси като сигурността и шофьорските книжки.

Колкото по-голямо е тежестта на автомобила, толкоз по-голяма е силата, нужна за прекъсването му. Елементарна физика. Така че по-тежките коли, изискват по-мощни спирачни системи. Но това не е всичко. Всъщност при положение на акцидент с увеличението на тежестта и рисковете за пасажерите във всички други участващи транспортни средства могат да се усилят.

Именно заради тази причина в отчета за тестванията, осъществени през 2022 година, Euro NCAP (европейският орган по безопасност) публично предизвести за проблемите за увеличението на тежестта на новите коли, с допълнение от сравнителна таблица сред транспортните средства, тествани в двугодишен интервал 2010-2012 година и 2020- 2022 година

Почти 100 кг от горната страна е тежестта единствено за 10 години за компактните коли, повече от 200 за коли от D сегмента (като Alfa Romeo Giulia, BMW Серия 3 и т.н.) и повече от 130 за дребните SUV модели. При електрическите коли  средното тегло е над 2 тона за по-високите сегменти, като батериите играят съществена роля в това непрестанно увеличение на масата.

И в случай че всички тези килограми, носени в близост, не въздействат на сигурността на пасажерите, те имат значение при положение на конфликт. Опитайте се да си визиите джип с тегло над 2 тона, който се сблъсква с дребен, тежащ към 1400 кг.

Поради тази причина Euro NCAP акцентира нуждата от приемане на съответни структури за усвояване на удари дружно с все по-ефективни системи за подкрепяне на лидера, за отбрана освен на други транспортни средства, само че и на велосипедисти и пешеходци.

Друг главен миг в непрекъснатото повишаване на тежестта на колите се отнася до рестриктивните мерки, наложени от шофьорската брошура. Всъщност сега тези, които имат брошура B, могат да ръководят коли с маса не повече от 3,5 тона. Все още сме надалеч от тази граница, само че както беше очебийно преди време от Bentley, при тези темпове в бъдеще B лицензът може към този момент да не е задоволителен.

За да поддържа своята доктрина, британската компания създаде дългата версия на своя първокласен джип Bentayga с 2514 кг брутно тегло и увеличаващо се до 3280 кг. при версията с електрическа батерия.

Със сигурност, в случай че тази наклонност се резервира до 2035 година, когато новите коли в Европа ще би трябвало да бъдат единствено електрически, може да се окаже, че за някои първокласни модели ще би трябвало професионална брошура за товарни ванове поради високото им тегло.

23-ма души са починали в произшествия по празниците от началото на годината. Това сочат данните на Министерство на вътрешните работи, съгласно които понижението от предходната година е фрапантно - тогава жертвите са били 35.

Още на 1 януари е първата жертва

Тогава има и 10 ранени. Година по-рано отново има един умрял, само че трима ранени по-малко.

Само 1 е умрял в почивните дни към 3 март. Той е умрял навръх националния празник. В трите почивни дни 57 души са били ранени. За съпоставяне през 2022 година починалите са двама, само че тогава става дума за 4 дни - 3 март се е падал в четвъртък. Самите жертви са от злополука на пътя Пловдив - Асеновград, станала в неделя - 6 март. Ранените са били по-малко - 50.

6 пък са жертвите, а 56 ранените в произшествия, станали в почивните дни към Великден - от 14 до 17 април. Най-много са на Разпети петък - трима. Бройката е с цели 5 по-малко от починалите в катасрофи, станали в празничните дни през 2022 година.

Нито един умрял няма в трите почивни дни към 1 май. Тогава обаче 59 души са били ранени. През 2022 година жертвите са цели шест, въпреки почивните дни да са били единствено два. Ранените са 35.

Най-черен през тази година е Гергьовден. Тогава починаха 9 души, с цели 5-има повече, в сравнение с в трите почивни дни към Деня на храбростта през 2022 година.

Тогава на самия Гергьовден, който се е падал в петък, има един умрял в 11 пътни случая. Ден по-късно жертвите са 2, а на 8 май има един умрял. Тази година начало на черната серия даде злополука с 4 жертви, която изравни броя умряли от м.г.

Тя стана в нощта против Гергьовден в 2,43 часа. Тогава в област Сливен, на разклона за село Тополчане, кола, ръководена от 50-годишен мъж, блъснала откъм гърба каруца. В нея се били качили 4-ма мъже, които се прибирали от тържество. Оказало се, че каруцата била без наложителните светлини. Затова и водачът я видял в последния миг и не могъл да реагира. Той има 2 предходни санкции за превишена скорост и е упрекнат за злополуката.

Едва 18 минути по-късно броят на жертвите от предходната година към този момент е минат. В 3 часа в с. Пчелина 42-годишен мъж изгубил надзор над колата си, обърнал се и умрял. По сходен метод към 11 часа преди обяд на 119-ия км на автомагистрала “Тракия ” водач на 73 година излязъл от платното и се забил в мантинелата

Починал на място.

По-специфичен случай пък станал 20 минути преди 17 часа в област Кърджали. Тогава по пътя сред селата Бащино и Татково велосипедист на 53 години паднал. Ударил си главата и умрял.

Последните 2 жертви на черната събота са от Видин. В 23,38 часа на изхода на регионалния град 23-годишен мъж карал мерцедеса си по бул. “Панония ”. Изгубил надзор над немското возило, блъснал се в дирек и умрял. 19-годишният юноша, който се возил на предната седалка до него, също изгубил живота си.

24 май бе първият, който се падна през седмицата - бе в сряда. Тогава има един умрял, само че цели 37 ранени. Година по-рано жертвите са 2, а ранените - 22-ма. По същия метод бе и на 6 септември. Тогава жертвите са 2, а ранените 19. Година по-рано е умрял един, а потърпевши са 23-ма.

Последните към този момент почивни дни бяха към 22 септември. Тогава умират трима, а цели 107 са ранените. Година по-рано обаче жертвите са 8, а ранените 87.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР